星期二, 7月 24, 2007

有怎樣的觀眾, 就有怎樣的策展人?







國畫大師黃永玉在時代廣場展出的作品, 當中有些十分情色 , 色彩鮮艷班爛, 活力澎湃. 出自一位老人家之手, 更加相信他畫這些畫不是一時衝動. 這些一幅幅大油畫, 都是很有意識的藝術創作.

參觀時聽到有位阿叔說: 呢d畫應該寫明兒童不宜喎 (語氣有點輕佻, 希望不是認真的)

這些畫令我想起另一位畫家 - 克林姆 (Klimt)的畫作.






最近最多人討論的銅像:

作品主題: 阿當與夏娃


我見到有人用手敲阿當個頭............(滴汗)....................


這個展覽, 其實不單參觀者無知; 策展者, 給我感覺都無甚文化修養.




遊人拿著一袋袋的戰利品, 一個屁股坐在展場休息好一段時間, 阻礙別人觀賞, 都沒有人驅趕.
這種情況應該在開展前Brief保安要處理.








作品的標籤連作品完成年份及運用物料都沒標明 , 完全不及格 .
假如
有怎樣的人民, 就有怎樣的政府
那麼
有怎樣的觀眾, 就有怎樣的策展人?

3 則留言:

匿名 說...

Sophie, 其實藝術所以係藝術,不嬲都要挑戰任何極限。簡單講句,畢加索係偉大藝術家,你估佢咸唔咸濕?佢嘅作品算唔算色情?

色情同藝術冇矛盾。甚至可以話,一直以來相輔相成。
要睇藝術,就要做好心理準備,迎接各種挑戰。

問題係點解社會主流意見,至少表面上,當色情係罪惡?
-h.

匿名 說...

向好一方面睇:
用手敲阿當個頭 <--夠親切,蓋藝術為人羣服務也
遊人拿著一袋袋的戰利品, 一個屁股坐在展場休息好一段時間 <--全身投入,已無睇緊嘢同唔係睇緊嘢之分,唔睇仍係睇
作品的標籤連作品完成年份及運用物料都沒標明 --> 不立文字,直指人心
-h

蘇菲 說...

就我自己...好難從好一面看..-_-

"用手敲阿當個頭 <--夠親切,蓋藝術為人羣服務也"

人人敲一下..亞當個頭會扁的...


"遊人拿著一袋袋的戰利品, 一個屁股坐在展場休息好一段時間 <--全身投入,已無睇緊嘢同唔係睇緊嘢之分,唔睇仍係睇"

投入而不用眼睇的畫展..即係無睇過

"作品的標籤連作品完成年份及運用物料都沒標明 --> 不立文字,直指人心"

那不如不要做標籤算了..