星期六, 5月 20, 2006

老馮日記


















之前聽過同事說老馮日記這個節目好唔掂..

我的意見..唔係呀..唔差呀..

如果馮德倫貨真價實做晒編導演監製..他的魄力很厲害..(雖然roller有成五六個助理編導)

有電影明星演出..劇本唔差.. d笑位都好笑? ..導演功力不太看到..因為人物少 ..場面簡單.某d shot 是有花心思的...但演就覺得麻麻 ..有D作狀..做戲的痕跡依然明顯..不切合這劇種. 始終自導自演...難以客觀看自己演出的水準...其實可多找一個聯合導演..專責導他的戲.. 當然..外人又可能會質疑他只是掛名導演..mm...

總言之..本人認為這個節目定位很聰明..馮先生頗發揮到自己的長處..

這劇感覺像BBC一個外判戲劇節目: the office

David 和 Gareth都是我喜愛的角色

一個神經質..一個痴線 ...

在office 總會找到這類人...

至少我office就是這樣..神經質那個是我.....痴線的... . 有很多

難怪推出時大受歡迎..

office 2 我沒有買..在dvd鋪還見到special feature...最好有人借給我..

5 則留言:

車人 說...

Office 呢套劇我都好鍾意,比起老馮日記好好多(純個人觀感)..尋晚抽空去電影資料館看以色列電影--阿賓先生..好失望..套劇竟然出現了兩次穿崩鏡頭..真難想像點解套劇的製作人員冇察覺得到!!!

車人

蘇菲 說...

我都好鍾意office..好耐之前睇報導,話係英國同美國推出之後都大受歡迎

the office 當然比老馮日記好..我估可能因為聽過好多人話老馮好差..看後覺得係expectation之外 ..


去電影資料館睇戲咁開心...穿咩崩? 好誇張嗎?

匿名 說...

我也很喜歡"David"於 "Extras"的演出,之前明珠有得做!http://www.imdb.com/title/tt0445114/
你個醫院景問到未?

蘇菲 說...

oh..是嗎?
我好少睇明珠台..不知道

景..未發全力搵..之前好多野做..六月開始..全速前進!

記憶中,報導說David 現實中是電台節目主持人, 後來跟一位電視製作人合作做the office, 他是核心的創作成員.

匿名 說...

Your website has a useful information for beginners like me.
»